Landsbygdsnätverket

MATtanken deltar vid MAT2018 i Växjö den 6-7 september

Passa på att träffa oss under evenemanget MAT2018. Fredagen den 7 september arrangerar vi ett seminarium tillsammans med Upphandlingsmyndigheten. Vi deltar även i en anslutande konferensdag på torsdagen.

MAT är en mötesplats för närproducerade, småskaliga och hållbara måltider. Under två dagar pågår massor av aktiveter, till exempel matmarknad, seminarier och tävlingar. MAT arrangeras av Växjö kommun och Region Kronoberg, i samarbete med Länsstyrelsen i Kronobergs län.

– Även i år kommer jag att finnas med på MAT, det blir åttonde året i rad för min del. Evenemanget är ett bra tillfälle att ta del av det senaste och att nätverka, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken.

Seminarier och föreläsningar är en viktig del av MAT för att öka kunskapen kring matens betydelse ur flera perspektiv. MATtanken kommer att arrangera ett seminarium i samverkan med Upphandlingsmyndigheten där vi presenterar resultatet från den jämförande studie som gjorts mellan Sverige och Finland då det gäller upphandling av livsmedel.

Fredag 7 september kl. 15.30 - 16.30 i Växjö Konserthus
"Kan Finland så kan vi?! - likheter och olikheter kring livsmedelsupphandling"

Sverige och Finland är båda med i EU och har alltså samma EU-lagstiftning att utgå från vid upphandling av livsmedel och måltidstjänster till köken inom vård, skola och omsorg. Det sägs att man i Finland handlar mer mat som är producerad i det egna landet än vad vi gör i Sverige. Stämmer detta, och vad kan vi i så fall lära oss av våra grannar?

Eva Sundberg, projektledare för MATtanken, berättar om vilka skillnader och likheter det finns mellan länderna i inställning och tillvägagångssätt då det gäller upphandling av livsmedel. Hon berättar även om vad projektet MATtanken bidrar med för en hållbar utveckling av offentliga måltider.

Mer om MAT2018länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Olika länders upphandling är även temat för en heldag som hålls i anslutning till MAT2018.

Torsdag 6 september kl. 9.30 - 16.30 i Smålands Museum, Södra Järnvägsgatan 2
"Hållbar upphandling i fem länder"

Dagen bjuder på ett späckat program, med föreläsare från Storbritannien, Danmark och Sverige. MATtanken deltar med en programpunkt liknande den på fredagen. Det inbjuds även till en kvällsaktivitet med testning av lokala råvaror inklusive specialföreläsning samt mer tid att prata med de medverkande.

Fullständigt program och information om anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Publicerades 2018-07-05

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster