Landsbygdsnätverket

Inspirerande exempel

Det händer många spännande saker runt om i landet! Här publicerar vi artiklar som kan ge dig inspiration i ditt arbete.

Filtrera på kategori

Måltidsnyckeln väcker barnens nyfikenhet på mat

Barnens matresa börjar på förskolan med kreativt utforskande som skapar matglädje. Genom projektet Måltidsnyckeln tar förskolorna i Västerhaninge ett helhetsgrepp kring maten.

Höga krav och små volymer - Rättvik upphandlar med mod för hållbarhet

Genom aktiv kontakt har Rättviks kommun lyckats få fler lokala leverantörer att lämna anbud vid de senaste upphandlingarna.

Måltidsmässa i Uppsala

Offentliga gastronomer håller sig uppdaterade och inspirerade med lokal måltidsmässa.

Receptbok med klimatsmart mat

Vad sägs om "Odlarens omelett med marinerade vaxbönor" eller "Vildsvins- och rotsaksgryta" till lunch? Klimatrådet i Jönköping har tagit fram recept till en hållbar inspirationsmeny.

Så upphandlar Tingsryds kommun frukt och grönt från lokala odlare

Tingsryds kommun har genomfört en upphandling av frukt och grönt i säsong vilket har lett till att de exempelvis kan servera närodlade jordgubbar.

Att odla sina egna grönsaker ger matglada och medvetna barn

Som en del i konceptet "Food for life" får eleverna i årskurs två i Vadstena och Ödeshögs kommuner odla egna grönsaker i samarbete med en lokal grönsaksodling.

Bryggergården skapar matglädje för dementa

Köpenhamns kommun arbetar långsiktigt och målinriktat för att höja kvalitén på sina offentliga måltider.

Så ska nyanländas matkunskap tas till vara

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna tredje och sista artikel berättar vi om projektet Mika i Katrineholms kommun.

Utbildning och praktik för nyanlända leder till jobb i köken

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna andra artikel av tre berättar vi om projektet Future kitchen.

Nyanlända i köken ger dubbla vinster i Avesta

Hur kan man kombinera integration med de offentliga kökens verksamhet? I denna första artikel av tre berättar vi om Avesta kommuns arbete.

Kioskvagn inom äldreomsorgen skapar mervärden

I Kävlinge kommun har ett koncept med en kioskvagn bidragit till valfrihet och individanpassning inom äldreomsorgen.

Livsmedelsmässa – ett sätt att få in mer lokal mat i de kommunala köken?

Hur kan man få fler lokala leverantörer att delta i kommunernas livsmedelsupphandling? Åtta kommuner i norra Bohuslän har gått samman för att skapa en årlig livsmedelsmässa.

Coola kockar i Bollebygd

Bollebygds kommun arbetar med att göra förskolebarn och elever delaktiga i köken.

Måltidsvännerna sprider sig över landet

Gemenskap är en viktig del av måltiden. Många kommuner jobbar nu med måltidsvänner för att bryta äldres ensamhet.

Validering av personal - en del av lösningen på kockbristen?

Kils kommun erbjuder kockvalideringstjänst till sina värmländska grannar. Ett gott exempel på samverkan.

Ängelholm upphandlar grönsaker med säsongsprissättning

Ängelholms kommun gjorde 2017 en lyckad upphandling av grönsaker på ett nytt och innovativt sätt. Prissättningen innebar att det blev en inbyggd styrning mot säsongsanpassning av menyerna.

Politiker skapar förutsättningar för bra måltider i Boxholm

I Boxholms kommun har måltidsorganisationen ett helhjärtat stöd från politikerna att arbeta enligt konceptet "Food for life" för att höja kvalitén på måltiderna och ta tillvara dem för lärande kring hållbara och hälsosamma matvanor.

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post

Följ oss i sociala medier

Facebooklänk till annan webbplats

Twitterlänk till annan webbplats

Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster