Landsbygdsnätverket

Smart Villages

- Vad är egentligen en smart landsbygd?

Begreppet Smart Villages kommer ursprungligen från det Europeiska Landsbygdsnätverket, ENRD, och framgångsrika exempel finns i landsbygder i hela Europa. I Sverige finns flera smarta landsbygder - bland andra Röstånga och Voullerim.

Det finns ingen exakt mall för hur en Smart Village ser ut men det handlar om att utgå från sin landsbygds tillgångar och de tillgängliga kunskaper som finns. Att använda allt man har, helt enkelt.

I de exempel som finns för Smart Villages har människor gått samman för att gemensamt ta fram lösningar för att möta sina lokala utmaningar. Det kan bland annat handla om tillgång till service och jobb. Lösningarna handlar ofta om digital utveckling men även om klimatsmarta och lokalekonomiska lösningar. 

Smart Villages är sådana som bygger vidare på sina existerande styrkor och resurser, men även utvecklar nya möjligheter.

Smart

Digital nätverksträff: Smarta landsbygder i framkant

Du har väl inte missat att anmäla dig till vår digitala nätverksträff den 6 november, som just i år har temat Smarta landsbygder i framkant? Klicka på länken för att komma till anmälningssidan.

Podden Landet om Smart Villages

I podden Landet har två avsnitt gjorts om Smart Villages. I avsnitt #64 blir orterna Röstånga och Voullerim goda exempel på satsningar som har fått pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.
I avsnitt #68 tar vi istället ett större grepp om begreppet och pratar om vem som gör vad för att en bygd ska bli smartare.

Landet lär om Smart länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Villages i Finlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I avsnitt #13 av Landet lär föreläser
Lauri Hyttinen från finska
Landsbygdsnätverket om hur man
jobbar för att främja Smart
Villages i Finland.

Projekt: Aktiva byar

Det pågår flera projekt i syfte att utveckla hållbara och moderna byar, ofta inom leader. Ett sådant projekt är Aktiva byar som är ett samarbetsprojekt mellan flera leaderområden. Klicka på länken för att komma till Aktiva byars hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Service och bredband ger smarta landsbygder

Smart Villages handlar om många saker och engagerar många aktörer. En av dem är Hela Sverige ska Leva som på flera plan arbetar för att skapa livskraftiga landsbygder. Projekten Service i samverkan och Byanätsforum är två bra exempel.

Mer information

Läs mer om Smart Villages på ENRD:s webb. Klicka på länken för att komma till sidan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om ett pilotprojekt för Smart Villages. Klicka på länken för att komma till sidan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs rapporten Creating innovation and smart solutions for sustainable local development från SLU. Klicka på länken för att komma till rapporten.PDF

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU